Allt du behöver veta om vinstmarginalbeskattning

2021-07-23

Har du hört talas om vinstmarginalbeskattning, eller VMB som det också brukar kallas? VMB har med moms och försäljning att göra. Om du till exempel ska sälja begagnade varor kan du nämligen i vissa fall beräkna momsen på skillnaden mellan ditt inköps- och försäljningspris – istället för bara försäljningspriset.

Vad är VMB?
Vi börjar från början. Vad är egentligen vinstmarginalbeskattning? För att förenkla det hela är VMB relevant för företag som jobbar med att sälja begagnade varor, eller där försäljning av begagnade varor på något vis existerar i företaget. Det är även applicerbart om du jobbar med förmedling av resetjänster.

VMB är alltså ett sätt att beräkna försäljning och moms på. Istället för att bara beräkna momsen på försäljningspriset beräknas den på skillnaden mellan försäljningspriset och inköpspriset. Hela poängen med VMB är att få bort den dubbelbeskattning som kan uppstå om du som säljare inte kunnat dra av någon moms när du köpt in en vara.

Till exempel, om du säljer en begagnad bil så ingår momsen som en del av värdet. Om du inte använder VMB så räknar du momsen på bilens hela värde. Men om du istället använder VMB så beräknar du momsen på din marginal – alltså den summan som diffar mellan det du köpte bilen för och det du säljer den för.

VMB används också för vissa resetjänster inom EU. Framförallt gäller det då reseföretag som säljer resor till privatpersoner eller resenärer som inte är momsregistrerade.

Olika typer av vinstmarginalbeskattning
Det finns 3 olika typer av VMB:

Normal VMB
Normal VMB är det som vi redan förklarat ovanför. Alltså, skillnaden mellan försäljning- och inköpspris. I regel ska beskattningsunderlaget i första hand beräknas enligt den normala vinstmarginalbeskattningen – 80% av vinstmarginalen när skattesatsen är 25%.

Förenklad VMB
Om inköpspriset eller försäljningspriset inte är känt kan du använda en förenklad metod. Vanligtvis händer det som varor säljs i grupp eller för en klumpsumma – till exempel en myntsamling.

VMB för resetjänster
När det kommer till resetjänst ska det säljande företaget alltid utgå ifrån vinstmarginalen istället för försäljningspriset när de beräknar momsen.

För vilka varor kan du använda VMB?
För att få använda VMB måste den vara du säljer vara begagnad när du köper den. Och den måste kunna användas i sitt befintliga skick eller efter en reparation. VMB är applicerbart om du säljer:

  • Begagnade varor
  • Förmedling av resetjänster
  • Konstverk
  • Antikviteter
  • Samlarföremål

Det finns några undantag inom vinstmarginalbeskattningen som till exempel vissa guldföremål, oinfattade ädelstenar och fastigheter.

I Hogia Smart Bokföring räknas din moms ut automatiskt – läs mer om Smart Bokföring här »