Allt du behöver veta om kontrolluppgifterna inför inlämningen

2020-01-20

Nu ska kontrolluppgifterna snart lämnas in till Skatteverket. Eller vänta, ska de? Vad som egentligen gäller kring kontrolluppgifterna verkar vara snårigt. Vi nås av olika budskap från olika håll och det blir svårt att avgöra vad som krävs av en som egenföretagare. Därför tänkte vi använda det här tillfället för att reda ut exakt vad det är som gäller när det kommer till kontrolluppgifter.

Vi lämnar de gamla rutinerna bakom oss
För de allra flesta arbetsgivare gäller nya regler för kontrolluppgifterna från och med 2019. De reglerna innebär att du från och med nu ska rapportera kring löner, förmåner och skatt varje månad istället för en gång om året. Detta gäller för alla arbetsgivare utom ett fåtal undantag som vi anger i slutet av denna artikel. Men tillhör du inte den gruppen behöver du inte längre bry dig om det där datumet i januari varje år som uppgifterna skulle in till Skatteverket. Den månadsvisa rapportering som du ska göra istället heter Arbetsgivardeklaration på individnivå eller AGI ».

De nya AGI-reglerna
Anledningen till att AGI trädde i kraft från första början var för att minimera risken för felrapporteringar och fusk. Dessutom höjs kraven på att utbetalningarna blir rätt från början. Detta eftersom varje månad nu blir ett eget avslut. Med de tidigare reglerna fanns det mycket utrymme för att under året rätta till utbetalningar som blivit fel. Det utrymmet finns inte alltså inte längre. Med det sagt går det såklart fortfarande att rätta till det om något går snett, man måste bara vara lite mer på tårna varje månad.

De nya reglerna innebär att du behöver strukturera upp lite nya rutiner kring din lönehantering. Och det måste göras från upplägg av nyanställda till attestering och utbetalning av lön. Det hela blir betydligt mycket enklare om ditt lönesystem är AGI-anpassat.

Behöver du en guide för vad AGI innebär och hur det fungerar? Då kan du kika på vår här »

Då ska du fortsätta lämna in kontrolluppgifter en gång per år
Om något av följande stämmer in på dig och ditt företag ska du enligt Skatteverket fortfarande lämna in kontrolluppgifter en gång per år:

  • Försäkringsbolag som betalar ut pensionsförsäkring
  • Arbetsgivare socialavgiftsavtal
  • Idrottsförening som betalar ut ersättning till idrottsutövare under 23 250 kronor per inkomstår

Hogias lönesystem är AGI-anpassat vilket innebär att de krav som ställs på dig som arbetsgivare är omhändertagna i systemet. Med ett klick är arbetsgivardeklarationen inskickad! Läs mer om Smart Lön här »