3 tips på hur du får ut mer av ditt löneprogram

2020-03-05

Som egenföretagare har du en drös av saker som du måste hålla koll på konstant. Oftast innebär din roll allt från säljare till ekonom, beroende på hur många anställda du har. Det kan helt enkelt vara tufft att veta om man alltid gör rätt eller om man hanterar sina system på bästa sätt. Därför tänkte vi ge dig 3 tips på hur du maximerar fördelarna av ditt löneprogram.

Utforska löneprogrammets funktioner
Beroende på vilket löneprogram du väljer kommer det att erbjuda olika funktioner som du kan använda dig av. Vissa saker sker automatiskt andra får du utnyttja medvetet. Med Hogias Smart Lön får du till exempel en automatiserad uträkning av såväl skatter som arbetsgivaravgifter för olika anställningsformer.

Utöver de automatiserade funktionerna så finns även andra funktioner att ta hjälp av. Sedan 2018 är lagen förändrad kring arbetsgivardeklarationer och de ska numer lämnas in på individnivå varje månad. I Smart Lön kan du ta fram de uppgifterna och dessutom skicka in dem till Skatteverket med ett enda klick.

Tillägg som kan hjälpa dig
Enkla löneprogram är ofta utformade efter det alla verkligen behöver. Med det sagt finns det troligtvis en mängd funktioner du kan lägga till som kommer att underlätta ditt arbete och spara dig ännu mer tid. Smart Lön har till exempel ett tillägg som heter MyPayslip. Med hjälp av det tillägget slipper du all pappershantering av lönespecar. Istället kan du nämligen skicka lönespecarna direkt från programmet till Hogias egna app eller Kivra. Där kan dina anställda sedan hämta dem och hålla koll på sina egna semesterdagar, sin komp och sin övertid.

Lär dig jobba mindre
En av de största tidstjuvarna under arbetsdagen är dubbelarbete. Det är samma sak i de olika system du använder under dagens gång. Om du kombinerar Smart lön med Smart Bokföring kan du minska ditt dubbelarbete under dagen. Hur kanske du undrar? Jo, om du kombinerar programmen förs nämligen lönerna och de sociala avgifterna över från Smart Lön till Smart Bokföring automatiskt vilket innebär att du slipper ännu en manuell inmatning och du minskar riskerna för att det ska bli fel.

Att börja använda ett löneprogram är helt klart rätt beslut men glöm inte att undersöka hur du kan maximera effekten av det. Du kan spara ännu mer tid som du sedan kan använda till mer värdeskapande aktiviteter i ditt bolag – som till exempel att leda dina medarbetare på riktigt.

Vill du veta mer om Hogia Smart Lön fungerar och vilka funktioner som kan hjälpa dig i ditt arbete? Du hittar all information du behöver här »